Szybkie i łatwe przekąski na imprezę - 11 przepisów

Szybkie i łatwe przekąski na imprezę - 11 przepisów

Pizzerinki z gruszką, rozmarynem i miodem, warzywa z hummusem, polskie tapas, wyprażany syr i wiele innych przekąsek. Każda z nich tak smaczna, że aż ślinka cieknie.

rozwiń swoje umiejętności kulinarne

Poznaj 11 niebanalnych, szybkich, łatwych i niedrogich przekąsek, które oczarują Twoich znajomych. Ich przygotowanie zajmie Ci od kilku do kilkunastu minut, więc naprawdę warto spróbować. Zaskocz nie tylko innych, ale również samego siebie 🙂


Szybkie i łatwe przekąski - 11 przepisów:

1. Pieczone warzywa z czosnkowym dipem

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 4 ziemniaki
  • 1 cukinia
  • 1 batat
  • odrobina oliwy z oliwek lub zwykłego oleju

 

na dip:

  • śmietana 18 % , lub jogurt naturalny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

 

Marchewkę, pietruszkę i selera obierz i pokrój w dosyć szerokie słupki ok 1- 1, 5 cm. Ziemniaki i batata dokładnie umyj i pokrój na niewielkie kawałki. Cukinie przekrój na 6 - 8 części. Nagrzej piekarnik do 180 st rozłóż na brytfannie papier do pieczenia ( bez też jest ok ale aby warzywa nie przywarły zawsze z papierem do pieczenia jest bezpieczniej) rozłóż warzywa tak by się ze sobą nie stykały - to bardzo WAŻNE.

Włącz opcję grilla i za 15- 20 minut kiedy zobaczysz lekko przypalone krawędzi warzyw możesz je spokojnie wyciągać. W międzyczasie przygotuj dip, do miseczki przełóż śmietanę, wyciśnij przez prasę 2 ząbki czosnku, dopraw solą i pieprzem i gotowe!


2. Domowa polska Bruchetta

przepis na szybką i łatwą przekąskę na imprezę - polska bruchetta

Składniki:

  • 1 bagietka, lub weka, kilka bułek
  • masło
  • 1-2 ząbki czosnku
  • mozzarella
  • 3 pomidory
  • 1 mała cebula
  • bazylia jeśli jesteś w posiadaniu to najlepsza jest świeża ale suszona tez jest w porządku
  • sól
  • pieprz

 

Bagietkę pokrój na kromki. Do masła wyciśnij czosnek i posmaruj nim kromki. Poukładaj na każdej sztuce porwana mozzarellę i włóż do piekarnika na 180 st. na ok 5 min do momentu kiedy bagietki stanął się chrupkie a mozzarella się roztopi.

W międzyczasie wydrąż z pomidorów środek i pokrój pomidory na bardzo drobną kosteczkę, do tego równie drobno wkrój małą cebulę, dopraw dosyć spora ilością bazylii, soli i pieprzu. Na gorących kromkach wyciągniętych z piekarnika rozłóż wcześniej przygotowane pomidory z cebula i bazylią.


3. Francuskie ślimaki po Polsku

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • odrobina wędliny ( może być szynka, salami cokolwiek masz w lodówce )
  • 10 dag sera żółtego
  • w wersji exclusive po 1/3 czerwonej, żółtej i zielonej papryki
  • 1 jajko do posmarowania

 

Odwiń ciasto francuskie poukładaj na nim wędlinę posyp startym serem żółtym, rozsyp papryki. Zawiń jak roladę i pokrój w plastry. Układając pojedyncze krążki rozwiń je jak różyczki i posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz w piekarniku ok 10 min w 200 -220 st.


4. Domowe Grissini

szybka i łatwa przystawka - przepis na domowe grissini

Składniki:

  • ciasto jak na pizzę ( 1/4 paczki drożdży, mała szklanka wody, 1/2 kg mąki, 4 łyżki oleju, łyżeczka cukru, łyżeczka soli )
  • rozmaryn lub inne ulubione zioła lub suszone pomidory pokrojone w bardzo cienką kosteczkę
  • oliwa z oliwek

 

Wlej szklankę wody do miski rozpuść w niej drożdże dodaj resztę składników i zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. Jak masz czas zostaw 10 min do wyrośnięcia, jeśli nie masz nic się nie stanie rozwałkuj od razu ciasto i pokrój w długie paski na szerokość ok 1 cm.

Posyp mąką brytfannę rozłóż paski z ciasta posmaruj oliwą z oliwek i posyp ulubionymi ziołami. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 220 st na 10 minut. Podawaj z czosnkowym dipem jak w przepisie nr 1.


5. Faszerowane pieczarki

Składniki:

  • 0, 5 kg ładnych, świeżych pieczarek
  • 2 serki typu almette najlepiej z ziołami/ bazylią / czosnkiem niedźwiedzim lub chrzanowy można wymieszać
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek

 

Pieczarki obierz, oderwij nóżki. Środki kapeluszy posyp sola i pieprzem, a następnie nafaszeruj serkami i włóż na brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w opcji z grillem w temperaturze 180 st przez ok 10 minut.


6. Krakersy z pastą

Składniki :

2 opakowania krakersów

pasta rybna:

  • 1 puszka podwędzanych ( to ważne) szprotek w oleju
  • 1 mała cebula
  • mała kostka białego sera najlepiej półtłustego
  • sól
  • pieprz

 

pasta jajeczna:

  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • mała kostka białego sera
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz

 

pasta z awokado:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • sól sok z cytryny

 

Składniki na pasty zwyczajnie rozgnieć, wymieszaj i nałóż na krakersy.


7. Świeże warzywa z hummusem

Składniki:

  • 1 opakowanie hummusu najlepiej tradycyjnego lub trójpak z Biedronki ( hummus klasyczny, paprykowy, pomidorowy )
  • 2 marchewki
  • seler naciowy
  • papryka czerwona
  • ogórek

 

Warzywa pokrój w długie słupki, ułóż dookoła na talerzu a na środku postaw miseczkę z hummusem.


8. Mini tosty

Składniki:

  • 1 opakowanie chleba tostowego
  • 1 mozzarella
  • 1 serek pleśniowy naturalny ( najlepszy typu Turek )
  • pomidor ( najładniej wygląda koktajlowy)
  • bazylia świeża
  • przecier pomidorowy albo ketchup byle esencjonalny

 

Na kromkach chleba tostowego rozsmaruj cienką warstwę przecieru pomidorowego lub ketchupu następnie rozłóż po plasterku mozzarelli i sera pleśniowego, na to nałóż pokrojone w plasterki małe pomidory koktajlowe. Piecz w piekarniku ok 180 st najlepiej górny grill przez około 5-8minut.

Po wyciągnięciu przekrój po przekątnej i połóż na każdym kawałku listek bazylii.


9. Pizzerinki z gruszką i rozmarynem

Składniki:

  • ciasto jak na pizze jak w pkt. 4
  • 3 pomidory
  • 1 cebula
  • 10 dag sera żółtego
  • 1 gruszka
  • rozmaryn
  • miód

 

Pokrój pomidory i cebulę, podsmaż w rondelku. Ciasto bardzo ale to bardzo cienko rozwałkuj i wykrój kółka o średnicy ok 15 cm. Posmaruj wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym, posyp niewielką ilością sera żółtego, nałóż pokrojona gruszkę w plasterki i posyp rozmarynem i polej miodem.

Nagrzej piekarnik do 200-220 st i dosyć mocno podsyp mąka brytfannę. Piecz pizzerinki ok 10 min.


10. Polskie tapas

Składniki:

  • 1 bagietka
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 cykoria
  • 1 awokado
  • pomidorki koktajlowe
  • musztarda

 

Pokrój bagietkę na kromki, pierś z kurczaka podgrilluj na patelni lun na grillu elektrycznym. Obierz awokado i pokrój na długie kawałki. Posmaruj każdą kromkę musztardą na to połóż kawałek grillowanego kurczaka, następnie liść cykorii na to awokado i na górze cały pomidorek koktajlowy wszystko nabij na szaszłykową wykałaczkę.


11. Wyprażany syr z żurawiną

Składniki:

  • ok 30 dag sera Ementaler
  • 3 jajka
  • bułka tarta
  • żurawina

 

Ser pokrój w grube paski lub plastry, nakłuj porządnie ser widelcem i obtocz w rozmąconym jajku a następnie w bułce tartej. Włóż do zamrażalnika na 10 minut. Smaż na głębokim tłuszczu ok 15 – 30 sekund nie dłużej, potem ser zacznie się wylewać. Podawaj na talerzyku z żurawiną a na dodatek najlepiej z czerwonym winem. Doskonalą alternatywą jest grillowany oscypek oczywiście bez panierki również podany z żurawiną.

Ponadto najlepszym sposobem na efektowną przystawkę jest drewniana deska z rożnego rodzaju serami z dodatkiem owoców i warzyw z różnego rodzaju dipami ale zakładam, że to wie każdy z z nas...

Czy któryś przepis na szybkie i łatwe przekąski na imprezę szczególnie Ci się spodobał. A może masz inne do zaproponowania? Daj znać 🙂

 

Zobacz także: Jak spać żeby się wyspać?

Jak pokonać lenistwo?

Dieta ketogeniczna – czym jest, dla kogo, wady i zalety

 

Szybkie i łatwe przekąski na imprezę – 11 przepisów
5 (100%) 18 votes

Dodaj komentarz :)