O pracy zdalnej, freelancingu, biznesie online i zarabianiu przez Internet

Artykuły, filmy, książki i kursy online o tematyce: praca zdalna, biznes online, freelancing, copywriting, zarabianie online, tworzenie stron WWW, WordPress, SEO, YouTube, Amazon KDP, CANVA, Genially, matematyka, muzyka itp. Zapraszam do jego subskrypcji, a wtedy Twój rozwój gwarantowany. Już blisko 500 wpisów i około 10 tysięcy uczestników moich kursów!

Dezaktywacja konta Facebook

Dezaktywacja konta Facebook interesuje nas, gdy nie chcemy korzystać z Facebooka przez pewien czas. I nie musimy decydować na usunięcie konta Facebook. Po pewnym czasie, kilku tygodniach, miesiącach i latach, możemy ponownie aktywować nasze konto Facebook i dalej z niego korzystać. A gdyby to nas interesowała, to zachęcam, by zajrzeć do artykułu „Jak usunąć FB„.

Dezaktywacja Facebooka jest prosta i możliwa

Poniżej dokładnie dowiesz się, czym jest dezaktywacja konta Facebook. I jak możesz ją przeprowadzić krok po kroku. Na pewno sobie z tym poradzisz. Powodzenia!

Dezaktywacja konta Facebook – Spis treści:

  1. Czym jest dezaktywacja Facebooka / FB?
  2. Dezaktywacja Facebook krok po kroku
  3. Jak ponownie aktywować konto Facebook po dezaktywacji
  4. Kiedy przydatna dezaktywacja konta Facebook?
  5. Kiedy konto Facebook zostało dezaktywowane ale nadal masz messengera
  6. Kiedy nie przyda się dezaktywacja konta FB?
  7. Jak utworzyć nowe konto Facebook
  8. Jak usunąć konto Facebook?
  9. Jak pobrać kopię danych z Facebooka?
  10. Jak założyć stronę na Facebooku / Fanpage?

Czym jest dezaktywacja Facebooka / FB:

  1. Nie oznacza jego usunięcia. Ono nadal istnieje i zawsze można je ponownie aktywować.
  2. Konto FB nie widnieje już w wynikach wyszukiwania, a użytkownicy FB nie mogą wyświetlać osi czasu dezaktywowanego konta.
  3. Pewne informacje są widoczne, jak wysłane wiadomości.

Dezaktywacja konta Facebook / FB krok po kroku:

Film z kanału #JakSieRozwijac:

Artykuł dla ulubieńców tekstu i zdjęć:

1. Klikasz w trójkącik w prawym górnym rogu dowolnej strony Facebook i przechodzisz do „Ustawienia„.

2. Po lewej stronie klikasz w pozycję „Ogólne„.

3. Przechodzisz do sekcji „Zarządzaj kontem” i tutaj podejmujesz dalsze czynności, aby potwierdzić dezaktywację konta FB.

jak dezaktywować konto facebook w kilka sekund

Jak ponownie aktywować konto Facebook po dezaktywacji?

Zaloguj się na konto FB używając poprzednich danych i to wszystko. Logując się, już automatycznie aktywujesz swoje konto na FB. Najważniejsze, abyś pamiętał adres email, na które zostało założone konto FB.

Gdy nie pamiętasz hasła to podczas logowania prosisz o przydzielenie nowego hasła. Wpisujesz adres email, na który ma zostać wysłana prośba o wygenerowanie nowego hasła.

Kiedy przydatna dezaktywacja konta FB:

Inne osoby nie mogą zobaczyć Twojego profilu na Facebooku
Pewne informacje(np. wysłane przez Ciebie wiadomości do znajomych) mogą być nadal widoczne(szczególnie dla odbiorców wiadomości).
Znajomi dalej widzą Twoje imię i nazwisko na listach swoich znajomych. Natomiast widoczne to jest tylko dla nich i na listach ich znajomych.
Dla administratorów grup dalej są widoczne Twoje posty i komentarze opatrzone Twoim imieniem i nazwiskiem.

Uwaga: Gdy nie wyłączysz Messengera bądź nie wylogujesz się z niego, po dezaktywowaniu konta na Facebooku, to dalej będzie on aktywny.

Kiedy konto na Facebooku jest zdezaktywowane, ale masz Messengera:

  • Nadal masz możliwość rozmawiania ze znajomymi w Messengerze
  • Zdjęcie profilowe na Facebooku pojawia się w konwersacjach na Messengerze
  • Inni znajomi / osoby mogą Cię wyszukać w celu wysłania Ci wiadomości

Gdy chcesz dezaktywować to musisz zalogować się do swojego messengera, korzystając z aplikacji messenger. Tam następnie(w przypadku iphone i ipad) przechodzisz do „Ustawień konta”, „Twoje informacje na Facebooku” i dalej „Usuń konto i informacje” i „Dezaktywuj”, natomiast(w przypadku urządzeń z systemem android) w messengerze przechodzisz do swojego zdjęcia profilowego w lewym górnym rogu i dalej „Informacje prawne i regulamin”, „Dezaktywuj Messengera” i „Dezaktywuj”. I jeśli kiedyś chcesz ponownie aktywować swoje konto Messenger, to wystarczy, że znów się zalogujesz za pomocą swojej nazwy użytkownika i hasła.

Kiedy nie przyda się dezaktywacja konta FB:

  • kiedy masz zamiar usunąć swoje konto FB i wszystkie dane na Twój temat przechowywane przez firmę Facebook
  • gdy chcesz nadal co pewien czas korzystać ze swojego konta Facebook
  • gdy chcesz zmienić datę urodzenia na swoim koncie Facebook
  • gdy masz zamiar dalej promować swój biznes za pomocą swojego osobistego konta FB i poprzez różne strony Facebook(Fanpage), którymi zarządzasz
  • gdy zależy Ci na dalszym prowadzeniu kampanii reklamowych na Facebooku
  • i w wielu innych sytuacjach

Widzisz, że dezaktywacja konta Facebook / FB nie jest czymś skomplikowanym. I dodatkowo nie oznacza to samo, co usunięcie konta FB. Wykorzystaj to, jeśli musisz dezaktywować Facebooka na pewien czas. Powodzenia!

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *